Hva kjennetegner et eksklusivt sengetøy?

Det er definitivt ikke kun prisen. Det er mye å velge mellom, men særlig fire ting du bør ta hensyn til når du kjøper nytt sengetøy:

  • Materiale
  • Trådtetthet
  • GSM (vekt)
  • Vevemetode

badaboom bambus er et luksus sengetøy som gir deg den gode hotellfølelsen på soverommet

Hvilket materiale er sengetøyet laget av?

Hvilket stoff du foretrekker som sengetøy er ofte en subjektiv oppfatning. Noen foretrekker lin, andre silke, mens det mest vanlige er bomull. Et nytt materiale er bambus. Sengetøy fra bambus er et miljøvennlig og luksuriøst valg for den kresne og bevisste.

Mange blander stoff og vevemetode. Det skyldes hovedsakelig produsenter og tilbydere som forvirrer med å skrive at et sengetøy er sateng. Sateng er en vevemetode og sengetøyet er for det meste da laget i bomull eller polyester. Det gjelder også krepp og damask som er vevemetoder og ikke stofftype. Vi har samlet de ulike materialene som er mest vanlig i sengetøy: 

  • Bomull - det mest vanligste stoffet å lage sengetøy og klær av
  • Egyptisk bomull - finere bomull med lengre og glattere tråder
  • Lin - et rent naturprodukt som fremstilles av linplanten, grovere enn bomull
  • Polyester - er kunstmateriale laget av råolje
  • Silke - er et rent naturprodukt fra silkeormer
  • Bambus - er tilvirket av naturlig voksende bambus i en prosess liknende viskose

badaboom bambus sengetøy er mykt og behagelig og du har nesten ikke lyst å forlate sengen

Trådtetthet og PLY

Trådtetthet (TC - thread count) angir hvor mange tråder som er vevd sammen i en kvadrattomme. Her telles alle tråder, både trådene som går horisontalt og vertikalt. Som hovedregel for sengetøy bør det være høyere trådtetthet (tc) enn 200. Mellom 3-400 regnes for å være veldig bra. Mer enn 800 er bortkastet.

Kanskje du har hørt om 1, 2 eller 3ply? Det betyr antall lag/tråder som er satt sammen. Desto flere tråder som er tvinnet samen, desto tykkere vil stoffet bli og desto høyere vil du kunne si at ditt stoff er i TC. Kvaliteten er nødvendigvis ikke i sammenheng med antall ply. I enkelte tilfeller er en høy trådtetthet av lavere kvalitet dersom den har høyt antall Ply (lag). Trådtetthet er nødvendigvis ikke en indikasjon på at stoffet er av god kvalitet:

Trådtetthet er nødvendigvis ikke en indikasjon på at stoffet er av god kvalitet

GSM er et mål på kvaliteten til stoffet

Trådtetthet må også ses i sammenheng med garnstørrelsen og fiberne. Er garnet for tykt, vil det føles stivere. Kvaliteten måles derfor også ut fra gsm (gram per m2). Gsm er vekten av et stoff. Jo høyere gsm desto tykkere stoff. Et sengetøy som har en gsm på over 190 regnes som høy kvalitet dersom trådtettheten ligger på 400 og er 1Ply.

GSM ER ET MÅL PÅ KVALITETEN TIL STOFFET

Sateng er en vevemetode og ikke et stoff

Vevemetode sier noe om hvordan stoffet oppfører seg, ikke nødvendigvis hvilke fiber som er brukt. Når det kommer til vevemetode vil nok de med peiling på klær kjenne seg igjen. Percale, flanell, oxford, chambray og sateng er vevemetoder som også brukes når man snakker om skjorter. Vevemetoden har også stor påvirikning på vekten av stoffet såvel som trådtettheten.

Mange blander om stoff som er vevd og stoff som er strikket. De aller fleste klær er strikket. Eller trikotasje som det heter på fagspråket. Sengetøy er som regel vevd og det er et utall metoder for veving:

Plain weave er den aller vanligste vevemetoden der tekstilene er vevet på enkleste måte, slik man lærer på barneskolen. Dette er stort sett standard vev på alle de rimeligste sengetøyene du får i butikk.

Twill er en vevemetode der trådene parallelforskyves, slik at man får et diagonalmønster. Det finnes ulike klassifiseringer, alt etter hvor mange ganger tråden veves over og under (for eksempel vil 2/1 indikere at tråden has to ganger over, en gang under). Twillvevde stoffer er slitesterke, og er en vanlig veveteknikk i møbelstoff.

Percale er en glatt vev der trådene er sammenflettet ved en teknikk som skal gi ekstra sterkt stoff som skal tåle mye vask og slitasje. Trådtettheten på stoff i percale er stort sett på mer enn 200.

Sateng er en vevemetode som gir en ekstra glanset overflate, med en mattere bakside.

Chambray kan minne litt om dongeri, der blå og hvite tråder er vevet sammen i twill (vevemetode).

Oxford er en annen vevemetode som er kjent fra skjorteverden, og det finnes ulike varianter.

Damask er en mønstervevd stoff, som nok er mest kjent for duker og servietter. Damask kan være vevd i silke, ull, lin, bomull eller syntetiske fibre, men bomullsdamask er vanligst.

Krepp er en nostalgisk favoritt, for dem som liker litt struktur i sengetøyet.

Flanell er et mykt, grovkardet eller børstet garn, som skal være både mykt og slitesterkt. Flanellkvaliteter er gjerne børstet eller behandlet etter veving, for å fremstå ekstra myke.

Jersey er strengt tatt ikke vevet, men strikket; gjerne sammen med en tynn elastisk tråd. Er vanligst i bruk på formsydde laken.

Tyll er et lett stoff med gjennombrutt veving. Veven består av to sett vefttråder som slynger seg om varptrådene og krysser hverandre diagonalt, slik at stoffet får et karakteristisk hullmønster. Tyll vevemetode som gjør at stoffet blir er halvt gjennomsiktig og blir derfor ofte brukt til gardiner. Et begrep vi alle har hørt er tyllskjørt.

SATENG ER EN VEVEMETODE OG IKKE ET STOFF

Badaboom var først i Norge med rent bambusviskose sengetøy

Helt siden starten har badaboom hatt stor forkjærlighet for bambus sengetøyet i kolleksjonen. Det gjør oss stolte og glade over å se hvor mange som får en ny hverdag og natt med dette fantastiske myke og eksklusive sengetøyet. Vi kan kalle det for en "hotellfølelse" men har du prøvd badaboom sitt sengetøy i ren myk bambus vil du nok tenke at det er enda litt bedre.

Badaboom bambus sengetøy er ikke bare miljøvennlig bambus, men det er også eksklusivt tilvirket av nøye utvalgte produsenter. Badaboom bambus sengetøyet har hele 250 gsm og er sateng vevd.

PS. Når du skal kjøpe sengetøy kan det være lurt å velge tidløse farger og design som gir soverommet ro og harmoni - da varer det lenge.

badaboom bambus sengetøy er eksklusivt satengvevd med 250 GSM bambusviskose

Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres