Bærekraftig

Etisk og bærekraftig

Badaboom jobber for en bærekraftig verdikjede som tar hensyn til miljø, mennesker og dyr. Det økologiske fotavtrykket skal til enhver tid streves etter å være minimal. I tillegg skal produktene gi høy brukertilfredshet gjennom kvalitet, levetid, unike egenskaper samt opplevelsen av å ha på seg et klesplagg som er mykt og snilt mot huden. 

Økologisk dyrking av bambus

Bambus er en gressart med en hard, treaktig, hul stilk. Det er den raskest voksende planten i verden og er evigrønn. Skoger av bambus er selvfornybar. Etter at bambus er hugget ned vokser den raskt opp igjen på samme rot uten bruk av kunstgjødsel. Bambus har evnen til å absorbere store mengder karbondioksyd, som er den store drivhusgassen.

Plantasjen som dyrker bambus for badaboom er FSC 100% sertifisert av Det Norske Veritas. Sertifiseringen bekrefter at skogen blir forvaltet på en måte som bevarer det biologiske mangfoldet og er til fordel for lokalbefolkningen og arbeidstakerne, samtidig som den sikrer at den opprettholder økologisk levedyktighet.

Miljøvennlig lukket produksjon

Etter høsting blir bambus tørket og knust, lagt i vann og presset til et masselignende cellulosepapir. Fibrene blir lagt i kaustisk soda og karbonsulfid. Bambusmassen blir grundig vasket og til slutt definert som viskose fra bambus.

Produsenten benytter en lukket produksjonsprosess i utvinningen av bambusviskosen. Det vil si at det er en gunstig utnyttelse av alle delene av bambus planten samt kjemikalier, vann og avfall som følger med prosessen. Kaustisksoda og karbonsulfid transporteres i et lukket rør system der kjemikaliene blir resirkulert og gjenbrukt i ny produksjon ved hjelp av avanserte rensefiltre. Utslippet i form av eksos og gass blir brent eller kondensert. Avfallsvannet blir behandlet med biologiske enzymer og kan bli brukt i vanningssytemer i jordbruket. Alt avfall blir transportert i et lukket system ut av fabrikken og inn i en sikret og vakuum lukket kontainer før det gjenvinnes enten i produksjonen eller som nytt produkt i en annen industri.

Sertifisering

Produsent er ISO sertifisert med ISO9001 som går på selve produksjonen, ISO 14001 som er miljøet og GBT28001 som sertifiserer innen helse, miljø og sikkerhet. Det er bekreftet skriftlig fra produsenten at det er ingen bruk av barnearbeid, og at det er stort fokus på HMS for de ansatte der ingen arbeid foregår under tvang eller uverdige forhold. Lønn reguleres etter offisielle standarder og en arbeidsuke skal ikke overstige mer enn 48 timer arbeid pr ansatt. I tillegg er selve produksjonen av bambus viskose sertifisert med Oeko Tex 100.

Ingen utnyttelse av dyr

Viskose fra bambus er 100% veganervennlig og ingen av tekstil produktene til badaboom har blitt testet på dyr eller utnyttet dyr i produksjon på noen som helst måte.  Bambus såpen inneholder honning som er produkt fra bier. Såpen er derfor ikke å regne som vegansk. Såpen er derimot ikke testet på dyr eller har utnyttet dyr i fremstillingen.

Unike egenskaper og design

Badaboom er opptatt av bærekraftige produkter. Det betyr at det kal gi en høy brukertilfredshet for hver enkelt som har et badaboom produkt. I tillegg ta hensyn til mennesker, dyr og natur.

Bambus viskose i seg selv har flere fantastiske egenskaper. Den mest fremtredende er det silkemyke stoffet som er utrolig behagelig mot huden. Stoffet er allergivennlig og er perfekt for alle med sensitiv hud. I tillegg er bambus viskosen bakteriostatisk. Det vil si når du for eksempel trener og svetter i tøyet, vil bambus viskose hindre lukt og holde tøyet friskt lenger enn bomull og syntetiske stoffer. Bambus viskose er også svalende og behagelig og egner seg perfekt for sengetøy.

Ut over både miljø og egenskaper ved stoffet har badaboom fokus på design. Våre produkter er tidløse, klassiske og designet for flerbruk for å unngå å fylle opp skapet med unødvendig mengde klær.

Klærne er klippet etter trådretning. Det betyr at hvert plagg er satt sammen av ulike stoffstykker som er sydd sammen i samme trådretning. Når plagget vaskes vil det ikke strekkes eller krympes i ulike retninger, og sømmer og fasong vil holde vask etter vask.

Forventinger til deg

Vask

Badaboom er opptatt av miljø, bærekraft og våre barn som skal arve kloden, og har tilrettelagt for at du enkelt kan bidra. Blant annet kan produktene vaskes på helt vanlig måte sammen med bomull på 40 grader. Du vil spare miljøet for vannforbruk og deg selv for strøm og tid. Bruk veldig gjerne et miljøvennlig vaskemiddel.

Flerbruk

Designet, spesielt til barn, er tilrettelagt for å brukes ved flere anledninger. Et superundertøy sett kan brukes både til pysjamas, trening, under kjole eller skjorten, til tur eller lek ute eller inne. Det er perfekt for skolebruk der barna er vekselsvis ute og inne og klærne vil regulere temperaturen mot kroppen etter temperaturen i luften. Badaboom har derfor valgt å ikke ha kontrastsømmer av den grunn at plaggene blir mer nøytrale og anvendelige. Du kan fint gå med superundertøyet som en genser eller en tights under et skjørt uten at det vil vises at det er et superundertøy. Med barn som vokser vil du slippe å kjøpe flere sett med klær og undertøy og kan bruke kun badaboom.

Gjenbruk 

Og så var det arv og gjenbruk! Badaboom klærne er perfekte for å arve. Selv et superundertøy du har vasket og brukt lenge er klar for å gå videre til neste mann når førstemann har vokst fra det. Det er også tilrettelagt for redesign. Det er din egen kreativitet som skal utfordres her. I tillegg kommer plaggene i en tøypose som kan gjenbrukes til hva du enn ønsker.

La oss sammen sørge for å bidra til et grønt fotavtrykk her på jorden. Som våre barn sier. vi har bare en jord og det finnes ikke en Plan(et) B.

 

Tilleggsinformasjon

Dyrking av bambus

Produsenten til badaboom har sertifisert, via Det Norske Veritas, plantagen hvor de dyrker bambus. FSC chain of custody Certificate - FSC-STD-40-004 ver 2.0 (Production and sales of Bamboo fiber Claimed FSC Pure) - DNV and FSC . Produsenten har også internasjonal patent på produksjon av bambusfiber via London International Patent Technic Exposition Certificate. Supplier with patent of bamboo fiber and bamboo fiber downstream products.

I tillegg er produsenten til badaboom sertifsert fra Chinese National Laboratory (CNAL) for produksjon av bambusfiber og tråder laget av 100% bambus uten blanding fra annet materiale. Bamboo fiber purity assurance test by Chinese National Laboratory (CNAL) - certify thar bamboo fiber is 100% made of pure bamboo without any blending.

Produsenten har oppnådd godkjennelse for produksjon av økologisk bambus råmateriale. Certificate of Conformity for E.U. third country organic products - ECOCERT SA - valid for bamboo and bamboo wild crops.

Produksjon

Produsenten til badaboom har sertifisert produksjonen av bambusfibrer. Produksjonen er godkjendt for både miljø og ressurer (bruk av arbeidskraft). Det er bekreftet skriftlig fra produsenten at det er ingen bruk av barnearbeid, og at det er stort fokus på HMS for de ansatte. Selve prosessen som bambusfibrene går igjennom tilsvarer samme prosess som tilvirking av viskose. Vi har valgt å merke produktene med "rayon made from bamboo". Selve prosessen krever bruk av kjemikaliar. Denne prosessen er godkjent og certifisert ISO14001.

Occupational Health and safety Management System Certificate - GBT28001- 2001(Design, development, production and relevant management activities of viscose staple fiber) - IAF abd CNAS

Environmental Manage System Certificate - GBT24001-2004 / ISO14001-2004 (Design, development, production and relevant management activities of viscose staple fiber) - CNAS and IAF

Quality management system Certificate - GBT19001-2000 / ISO9001-2000 (Design, developement and production of viscose staple fiber) - CNAS and IAF

Farging og kjemikalier

Badaboom har fått utført tester av eget tøy i bambusviskose for å sikre at det ikke innholder giftige kjemikalier. Testen er gjort av SGS og viser at tøyet er fritt for farlige kjemikalier og fargestoffer.

Azo- Fargestoff: Det er ikke azo fargestoff i badaboom sine tekstiler ( SGS-oktober 14). Noen av Azofargestoffa kan brytest ned til arylaminer og noen av disse arylamidene kan være kreftframkallende (f.eks benzinine). Azofargestoff er giftig ved innånding og irriterer hud og øyner.
Dimethyl fumarate (DMF): Det er ikke funne dimethyl fumarate i badaboom sine tekstiler (SGS oktober 14). Stoffet er forbudt å bruke i Norge og EU. Kan gi alvorlige og smertefulle hudreaksjoner.DMF blir brukt for å hindre mugg og sopp under transport og lagring.

Flere tester av hormonforstyrrande kjemikaler:
Ftalater (DBP,BBP,DEPH,DINP,DNOP;DIDP) finnes ikke i tekstilene fra badaboom.
APEOs og OPEOS : finnes ikke i tekstilene til badaboom
Kvikksølv (Hg), Cadmium(Cd): finnes ikke i tekstilene fra badaboom.
Det ferdige tøyet er testet for gift og kjemikalier, og produsenten har sertifisert produksjonen i henhold til internasjonale standarder.