18 viktige basisplagg for lommeboken og miljøet

Basisplagg er tidløse plagg som kan brukes til de fleste anledninger, og som sjeldent går av moten. En nøytral basisgarderobe egner seg perfekt for å kombineres med fargerikt og individuelt tilbehør. På den måten kan du variere garderoben din, gi uttrykk for personligheten din og for å skape forskjellig uttrykk og stemninger. Basisplaggene dine skal være litt «kjedelige» for å kunne kombineres på så mange måter som mulig. Med andre ord – bra for miljøet og lommeboken! basisplaggene bør ha følgende kriterier:

  • Nøytral farge (2 eller 3 varianter som matcher)
  • Enkelt snitt
  • Relativt glatt stoff (med unntak av kåper, som også kan ha litt mer struktur)
  • Få eller ingen dekorative detaljer
  • God kvalitet

(Bildekilder: I tillegg til våre egne badaboom bilder har vi funnet bildeutvalget og klærne hos Ferner Jacobsen som har både nettbutikk og lokaler i blant annet Oslo.)

 

1. T-skjorten

Fra gruvearbeidere og soldater i første verdenskrig til Marlon Brando og James Dean fra filmen Rotløs ungdom. Den klassiske t-skjorten har en magisk historie. Den perfekte T-skjorten er faktisk viktigere enn de fleste tror, er både den enkleste og rimeligste måten å følge med på moter og et must i enhver garderobe. T-skjorten er basisgarderobens uformelle grunnmur. Den bør være enkel i snittet og god kvalitet både i stoff, kutt og sømmer. Det kan derfor være lurt å tenke litt ekstra over hva slags T-skjorter du kjøper og hvor flink du er til å ta godt vare på den. En klassisk hvit eller sort t-skjorte av god kvalitet varer lengre og er bedre for miljøet. Det som er så fint med en enkel hvit eller sort t-skjorte er at du har et rent utgangspunkt. Og som alle basisplagg kan den nyttes til både jobb og fritid, hverdag og fest. I tillegg kan en god t-skjorte være perfekt for trening og turer. p.s. her er t-skjorten

basisplagg 1 t-skjorten fra badaboom bambus

2. Singlet

En singlet hører hjemme i alle garderober. Bruk den med jeans til hverdags, eller sammen med tights eller skjørt og høye hæler til pent. Du kan gjerne ha mange ulike fasonger som tettsittende eller mer løse, lange eller korte, bredstroppede eller spaghetti stropper. Sort hvit, offwhite, beige, jordtoner, marinefarget. Her er valget ditt. Let etter kvalitet som holder seg i vask og ikke mister farge eller fasong eller revner i sømmer. Har du funnet en favoritt så invester gjerne i flere varianter av denne Singlet er også fantastisk behagelig å sove i, og konkurrerer derfor ut nattkjolen i anvendelighet.

bambus singlet fra badaboom er basisplagg nr 2

3. Skjorten

En hvit skjorte er både tidløs og anvendelig og passer til alt. Hele året. Den hvite skjorten kan like gjerne kan brukes til en klassisk dress, som med et par jeans, alle typer skjørt eller for å sprite opp sommershortsen. Her er det nesten ingen begrensninger. En ledig storskjorte er svært behagelig, og en innsvinget modell er ekstra feminin og flatterende for mange fasonger. En hvit skjorte med stretch er et godt alternativ dersom du har stor byste og knappene enten spriker eller livet blir for løst. Du kan gjerne brette opp ermene eller åpne et par ekstra knapper for en mykere uttrykk. Denne kan styles med hva som helst til alle sesonger og alle anledninger.

Hvit enkel skjorte fra Polo er basisplagg nr 3

4. Pologenseren

Pologenseren er et av mange nøkkelplagg når det gjelder de essensielle basisplaggene. Gå for en i en deilig kvalitet med ull da er den pustende og har en lang varighet. En genser med høy hals er perfekt til det norske været. Kle en blazer over den for en sofistikert og trendy look. Har du pologensere i fargene svart, hvitt og beige, har du alltid noe å ha på deg!

Polo er ett av basisplaggene

5. Cardigan

En strikkejakke eller kardigan er supert å ha i skapet. Den er god å slenge utenpå på litt kjølige kvelder. Velger du en i en litt nøytral farge, har du en jakke som passer utenpå de fleste antrekk. En finstrikket kardigan kan brukes utenpå en ermeløs festkjole, eller et pent bukseantrekk med ermeløs blusetopp. Kombinert med en topp og jeans har du et supert hverdagsantrekk, men som også kan fungere på jobb med noen enkle smykker til. En cardigan i fin ull/kasjmir er vel verdt å investere i.

Strikkejakke cardigan er et av de 18 basisplaggene i garderoben

6. Strikkegenseren

Strikkeplagg er obligatorisk å ha i garderoben, særlig til høsten. Om man vil ha en genser man kan ha i flere år må man kjøpe en av god kvalitet, gjerne 100% kasjmir. Velg gjerne stilrene farger som offwhite, beige eller jordtoner. Strikkegenseren kan brukes til både dress, jeans og skjørt, i tillegg kan man bruke den over kjoler om været er litt kjølig. Den er like super på tur som til hverdag. Kombiner den gjerne med en skjorte under for å sprite den opp. Ønsker du en mer røff look kan du dra ut kragen og ermene, og la gjerne skjorten stikke frem litt nederst.

strikkegenser for et mer casual uttrykk er perfekt i basisgarderoben

7. Blazeren

Finn rett farge og fasong som passer deg, og du har blazeren livet ut. Et ypperlig plagg som passer like godt på jobb som på fest. Velg en nøytral farge som sort, mørkeblått, grått, hvitt eller beige for ekstra mange kombinasjonsmuligheter. Blazeren ser fantastisk ut til alt fra jobbintervju til cocktailparty og bytur. Den hever et hvert jeansantrekk, og gjør den lille sorte til et pent kontorantrekk. Valg av sko og tilbehør sammen med en klassisk blazer gir uendelige antrekk.

 blazeren er et must i enhver basisgarderobe. Gjerne i tre ulike farger

8. Den lille sorte

Kvinners beste venn er den lille sorte. Begrepet ble introdusert i 1926 av Coco Chanel, og først presentert i amerikanske Vogue som en halvlang cocktailkjole med lange ermer og en enkel, rett silhuett. Med en klassisk, sort kjole er du alltid velkledd, og så velger du selv hvor mye du ønsker å dresse den opp eller ned. Hemmeligheten her ligger i tilbehøret. Invester i en kjole som kler din figur uavhengig av moten, gjerne med innsvinget midje for en fin, feminin form og fasong. Ha den under en cardigan for å få et mykere uttrykk, eller under en skinnjakke for en røffere look. Til jobb kombinerer du den med en blazer eller cardigan, mens du til fest hever antrekket med å tilføre lekre smykker og høye hæler.

Den lille sorte kjolen er et must i basisgareroben

9. Skjørtet

Et enkelt miniskjørt går aldri av moten. Når du velger må du enke om du skal ha kort, langt, trangt eller vidt. Et sort skjørt er basis og går til det aller meste. På kontoret er det ingenting som slår det blyantsmale skjørtet i kombinasjon med en hvit skjorte og sort blazer. Til pent bytter du ut den hvite skjorten med en partytopp, og kanskje et par fargede strømpebukser. Vil du røffe opp antrekket, kombinerer du skjørtet med skinnjakke og høye hæler.

Skjørtet er en del av basisgarderoben og kan gjøre deg både jobbfin og casual

10. Klassiske jeans

På 1850-tallet begynte Levi Strauss å selge dongeribukser under navnet «Levi’s» til gruvearbeidere i California i USA. I dag er smale jeans i en klassisk, mørk farge som blå og sort noe som aldri går av moten og kan brukes til de fleste anledninger. Ikke minst er den et supert utgangspunkt for et hvilket som helst antrekk. På jobb kan du bruke den sammen med et kardigansett eller med en t-skjorte eller pen bluse til. Alternativt med en blazer utenpå, om det skal være litt formelt. Kombinerer du en slim-fit jeans med et par kule sneakers, en enkel T-skjorte og noen tynne klassiske smykker, så ser du umiddelbart uanstrengt kul ut. Ta på deg en blazer og et par ankelstøvletter eller pumps og du er klar for party. Når det er kalt er det superfint å kombinere jeansen med en deilig genser. For eksempel varianten fra 70-tallet med høy hals! Fullfør antrekket med klassisk kåpe og noen kule vintersko.

klassiske jeans i basisgarderoben 

11. Sort dressbukse

orte, smale dressbukse går til alt. Røff opp antrekket med en collegegenser og et stort smykke. Tilfør antrekket ekstra kant med et par stiletter og en skjorte. Eller kombiner den med en enkel t-skjorte, en kardigan eller deilig genser til for eksempel jobb. Kombinerer du den med en blazer, får du en hel dress som kan være både stilig og elegant i mange sammenhenger. Sort dressbukse har blitt en klassiker som lett kan styles kult med hvite sneakers, eller ankelboots for en mer dresset stil. Med en enkel t-skjorte, skinnjakke og boots kan du få et rocka antrekk.

sorte dressbukser for enhver anledning

12. Skinnjakken

Fra jagerpiloter til Marlon Brando og Motörhead, via Hells Angels og fashionmodeller. Skinnjakken var laget fra dag én med ett mål: å kicke ass! Og det har den fortsatt å gjøre i årtier etter årtier. Bikerjakken kommer alltid tilbake i motebildet. En med et klassisk snitt og ikke for mange detaljer som nagler, frynser og glidlåser vil du ha glede av lenge! Skinnjakken erstatter mange ganger blazeren og gjør antrekket litt mer rocka og kan gjerne brukes utenpå en feminin og romantisk kjole, for en spennende kontrast. Sammen med en fin topp eller bluse, et par jeans og noen høye hæler, har du straks et avslappet partyantrekk. Vær obs på at noen av skinnjakkene er veldig grove og maskuline, så om du er litt stor oventil bør du titte etter en skinnjakke i et tynt og mykt stoff. Den vil se mye nettere og feminin ut også. Fellesnevneren for skinnjakken er at du får litt mer edge.

den sorte skinnjakken i basisgarderoben

13. Kåpe

Kåpen er det perfekte ytterplagget som passer like bra til jeans som til selskapsantrekk! Tenk på å velge en størrelse der du får plass til et ekstra lag under, som f.eks. en kasjmirgenser. Da kan du bruke kåpen lenger både vår og høst! Et klassisk snitt og en lengde som passer perfekt for deg i en av de nøytrale og trygge fargene, grå, svart eller beige er en sikker vinner. De klassiske kåpene er en god investering fordi de aldri går av moten. En ullkåpe i en nøytral farge kan redde deg fra vinterkulden, og brukes med lekre, mønstrete kjoler og fargerike sko!

kåpen i basisgarderoben

14. Trenchcoaten

En velsydd og velsittende trenchcoat er et utrolig flott og tidløst plagg. Den stammer fra plagget som britiske og franske soldater brukte under første verdenskrig, og har vært et kultplagg helt siden Humphrey Bogarts, Marlene Dietrichs og Greta Garbos dager. Den klassiske kåpen gir deg en feminin silhuett og er perfekt mellom høst- og vinterstid. Trenchen ser bra ut både til bukser og skjørt. Til jeans blir den smart og casual, til den lille sorte blir den pyntet og kledd. Som med de andre basisplaggene handler det også her om å dresse opp eller ned etter eget ønske og etter hvilken anledning du skal kle deg til. Det allsidige med trenchcoaten er at den kommer i alle typer stoff, farger og tykkelser. Med så mange valgalternativer kan du finne den trenchcoaten din garderobe behøver. Velger du en lysere farge, får du et mildere og mer feminint uttrykk, mens en sort variant straks vil virke mer rocka, men fortsatt klassisk og velkledd. En blå variant gjør antrekket mer formelt og klassisk.

 Trenchcoat i basisgarderoben

15. Klassiske, sorte pumps

Klassiske sorte sko eller skoletter er et must i garderoben. Disse er fine til både kjole og skjørt, jeans og dressbukse, hverdag og fest, jobb og fritid. Kjøp de i skinn så blir de bare bedre og bedre på foten og de varer mye lenger. Velger du en nøytral farge har du sko over lengre tid og til flere antrekk. Stiletter som har en litt rund tupp og som ikke er for høye, går til de aller fleste antrekk. Velger du med hæler kommer du opp i høyden, får en rank holdning og lange ben. En svært spiss tupp får foten til å virke lengre, og en avrundet tupp får en bred fot til å virke nettere.

klassiske sorte pumps i basisgarderoben

16. Sneakers

Et par hvite enkle sneakers gjør mye med et antrekk! Kjøp de i skinn så det er bare å tørke av de med en våt klut om du får flekker. Sneakers kan både kles opp og ned og brukes til alt! Enten det er til et par jeans og en behagelig genser, eller om du kombinerer de med en dress. Bytter du ut jeansen med kjole eller et skjørt, får du et mer pyntet antrekk. Det vil passe fint til både jobb og lunsj date. Fullfør antrekket med et par tykke strømpebukser så er du også klar for kaldere tider.

hvite sneakers er klassiker i basisgarderoben

17. Ankelstøvler

I det norske klimaet er ankelboots en av de beste investeringene man kan gjøre. Gjerne et par med varmt fôr og et par for varmere dager. Svarte vil alltid være en vinner, selv om beige også er en klassiker. For best mulig holdbarhet er glatt skinn mer slitesterkt, selv om semsket skinn også ser like bra ut. Både rund og spiss tupp er trender som kommer og går, så gå heller for en tupp som er verken helt det ene eller det andre. Skoene passer like godt til bare ben og kjole, som til jeans og dress. En klassiker er kort skjørt og ankelboots gjerne sammen med en feminin skjorte, cardigan eller blazer. Er du liten og nett, eller har korte bein, så vil et par ankelboots visuelt sett forkorte bena. Bruk sko i samme farge som buksen eller strømpene så unngår du det.

Klassiske sorte ankelstøvler i basisgarderoben

18. Tilbehøret

Bruk klokker, hårpynt, øredobber, smykker, vanter og skjerf for å gjøre basisplaggene mer spennende. Knyt et skjerf i halsen til jeans og en t-skjorte, eller bruk et fint belte til en sort kjole. Velg en praktisk, trendy eller klassisk veske som matcher eller bryter bevisst med antrekket. Clutchen er en tidløs vinner på veskefronten og en klassisk sort eller beige clutch kan brukes til de fleste anledninger. Invester i et klassisk skinnbelte som du kan bruke til jeans og til dine korte skjørt.

 en clutch veske som klassisk tilbehør i en basisgarderobe

 

Bildekilder: I tillegg til våre egne badaboom bilder har vi funnet bildeutvalget og klærne hos Ferner Jacobsen som har både nettbutikk og lokaler i blant annet Oslo. 

Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres