Bambus

Bambus i naturen

Bambus er en gressart med en hard, treaktig, hul stilk.  Det er den raskest voksende planten i verden og er evigrønn.  Skoger av bambus er selvfornybar. Etter at bambus er hugget ned vokser den raskt opp igjen på samme rot uten bruk av kunstgjødsel. Bambus har evnen til å absorbere store mengder karbondioksyd, som er den store drivhusgassen. 

Det finnes over 1400 forskjellige typer bambus. Moso er den typen som blir brukt til produksjon av bambusviskose. En panda sitt daglige kosthold består av blader, stengler og skudd fra bambus. Den spiser ca. 40 forskjellige arter bambus, men ingen av disse er den typen som blir brukt til produksjon av bambusviskose.

 

Bambus planten er miljøvennlig

  • Bambus er den planten som vokser raskest i verden.
  • Bambus vokser uten bruk av sprøytemiddel og kunstgjødsel.
  • Bambusplanten er naturlig antibakteriell.
  • Bambusplanten trenger kun regnvann for å vokse.
  • Bambusfibrene er 100% nedbrytbare.
  • Bambusplanten er selvforsynt med nye skudd.
  • Bambusplanten trenger kun 10% av dyrket mark sammenlignet med bomull. 

 

Fra bambus til tekstiler

Tekstiler hvor det blir benytter bambus som råmateriale er en god erstatning for tekstiler av bomull og syntetiske fibre. Bomullsindustrien krever store mengder vann og mye energi og er en stor kilde til forurensning i forhold til sprøytemiddel.

Etter høsting blir bambus tørket og knust, lagt i vann og presset til et masselignende cellulosepapir. Fibrene blir lagt i kaustisk soda og karbonsulfid. Bambusmassen blir grundig vasket og til slutt definert som viskose fra bambus. Silkeaktige tråder blir spunnet og vevd til stoff. Ferdig stoff i bambusviskose har en glatt, myk og jevn tekstur. Stoffet blir så gjort om til fantastisk myke og vakre badaboomtekstiler fri for kjemikalier. 

Hvorfor bambusviskose?

Silkemyk og kløfri

Bambusviskosen er silkemyk og behagelig. Den runde strukturen i bambustrådene gjør at tøy i bambusviskose føyer seg mykt, nesten kjærlig, om kroppen. Klær laget av bambusviskose verken klør eller irriterer huden.
Nesten daglig får vi tilbakemeldinger fra fornøyde Badaboom kunder. Spesielt fra foreldre som har barn med eksem og sensitiv hud, og derfor sliter med ull. Tilbakemeldingene er at stoffet fra Badaboom er perfekt mot huden, og endelig har de funnet et plagg som ikke klør og irriterer.

Svalende og temperaturregulerende

Badaboomen varmer når det er kaldt og virker avkjølende når det er varmt. Badaboom sengetøyet er i en egen divisjon. Det holder deg akkurat passelig varm samme hvor kaldt eller varmt du har det på soverommet. Den fantastisk myke følelsen av sengetøyet mot kroppen er magisk. Sengetøyet er testet både i hytte, båt og bobil. Selv i en fuktig lugar en varm sommerkveld holder sengetøyet seg tørt og friskt. Å sove i badaboomsengetøyet er hverdagsluksus.

Friskere tøy

Klær laget av bambusviskose holder seg friskere. Tilbakemeldinger fra brukere er at tøyet kan lukte mindre selv etter tøft bruk. Om det er på grunn av en bakteriostatisk effekt er omdiskutert. (Bakteriostatisk; anvendes for stoffer som hemmer formering av bakterier, men som ikke dreper dem.) Videre er spørsmålet om den mulig bakteriostatiske effekten kommer fra bambus i naturen, eller fra viskoseprosessen i seg selv. Uansett er opplevelsen ved bruk av bambusviskose positiv i forhold til at tøyet føles friskere og holder seg friskere lenger enn ull, bomull og syntetiske stoffer.

Badaboom har tester av bakteriostatisk effekt i klær og sengetøy fra egen kolleksjon. Testene ble utført av SGS og viser ingen vekst i bakterier (Staphylococcus aureus) i bambusviskosestoff etter 24 timer. Kontrolltest utføres med bomull, som tydelig viser et bakterievekst etter 24 timer. SGS Sveits - Antimicrobial test av AATCC 100-2004. Testmetode Staphylococcus Areus ATCC 6538.

UV beskyttende

Badaboom har testet bambusviskose for UV stråling. Tøyet er testet for emissivitet for langbølget infrarød stråling. Emissivitet måler hvor beskyttende stoffet er mot stråling. 1 er 100% beskyttende, 0,8 tilsvarer mørk hud og 0,65 tilsvarer lys hud. Testresultatet viser en emissitivitet på 0,87 (87%).