Veganer og vegetarianere med hjerte for dyr

Veganisme betegner en filosofi og en levemåte som søker å ekskludere – så langt det er mulig og praktisk – alle former for utnytting av dyr for mat, klær eller andre formål; og som derved fremmer utviklingen og bruken av dyrefrie alternativer til det beste for mennesker, dyr og miljøet.

Vegetarianisme betegner mennesker som utelukkende ernærer seg på et kosthold som utelukkende består av planteføde eller i betydelig grad utelukker produkter fra dyreriket. Noen vegetarer spiser animalske produkter i form av egg og melkeprodukter da det ikke forutsetter slakting av dyr.

sushi med kun vegetariansk innhold

Er badaboom klær veganske?

Vi har fått flere ganger spørsmål om klærne våre er veganske. Badaboom setter stor pris på kritiske røster og bevisste mennesker som tar ansvar, og for hvert spørsmål må vi alltid stoppe opp å tenke.

Klærne til badaboom er laget med bambus som råmateriale og tilvirket i en lukket prosess tilsvarende viskoseprosessen. Bambus er en plante som vokser uten sprøytemiddel og kunstgjødsel som skader miljøet. Det er ingen bruk av dyr for å fremstille bambusviskose. Prosessen fra bambus råmateriale til mykeste bambusfibre går igjennom en lukket prosess der verken mennesker eller dyr er involvert. Kjemikaliene som benyttes gjenbrukes enten i ny produksjon eller som restavfall til svovelindustrien.

Et av verdens søteste dyr - Pandaen - lever av å spise bambus. Det var en av våre første bekymringer når vi hørte om klær laget av bambus råmateriale. Hva med maten til Pandaen? Det finnes over 1000 ulike bambus arter i verden. Av disse spiser pandaen rundt 40 ulike arter. Bambusviskose tilvirkes ved å bruke bambusarten moso. Denne arten er den du ser som er flere meter høye trær med en hul og hard stamme. Det er denne som brukes til konstruksjoner som stilas og bygninger og møbler i tillegg til bambusviskose. Panda spiser ikke moso bambus og vi kan trygt benytte denne til badaboom klær. 

Badaboom har også en såpe laget av forkullet bambus og honning. Denne såpen er ok for vegetarianere men er ikke vegansk da honning ikke er et vegansk produkt. Såpen er derimot ikke testet på dyr eller har utnyttet dyr i fremstillingen.

badaboom bambus klær er veganske

Er ullundertøyet ditt egentlig norskprodusert?

Ull har en tradisjonelt sterk fotfeste i Norge både på grunn av historien langt tilbake i tid der ull var eneste materiale for å karve til klær på gårdene, men også på grunn av sterke krefter i markedet som promoterer ull som ekte norsk og eneste naturlige for klær og stoffer. Mange argumenter fra ull entusiastene er bra, men vi stiller oss kritiske til flere faktorer med promoteringen av ull som et rent naturprodukt som er bærekraftig og miljøvennlig. Når vi går inn i hvert ledd i prosessen ser vi dessverre et litt annet bilde og det kommer stadig nye fakta når det gjelder bruk av dyr i klesproduksjon.

Vi vil presisere at klesplakk innerst mot kroppen er laget hovedsakelig av merinoull og er import fra New Zeland eller Australia via Kina for tilvirkningsprosess fra råull til den ullen du kjenner til som blir strikket til klær. Norske sauer benyttes hovedsakelig til kjøttproduksjon og den ullen som kommer fra norske sauer er for grov for ullundertøy og blir brukt i tepper og annet som ikke skal nær kroppen.

Vi vil også legge til at det å drive sauehold der sauene får beite fritt ikke bare utsetter sauene for rovdyr, men utsetter rovdyrene for menneskets jakt der det gis fellingstillatelse på vernede dyrearter på bakgrunn av krav fra sauebønder.

Her kan du lese mer om en veganer sin betraktning av bruk av ull
http://veg-veg.no/vegan/ull_og_veganisme

er det forsvarlig å bruke sauer i tekstilindustrien

Bruk av sauer i klesproduksjon

Badaboom er i utgangspunktet ikke negativ til ull som et tilleggsprodukt til bambus, men vi stiller oss kritiske til både hvordan dyrene behandles i prosessen samt bruken av kjemikalier både for å holde sauen fri for parasitter og for å rense ullen før den spinnes til masseproduksjon. (Sheep dip er en flytende kjemisk blanding av insektmiddel og soppdrepende midler som sauebønder bruker for å beskytte sauene mot angrep mot eksterne parasitter som for eksempel flått og lus.) Og ikke minst mishandlingen av dyrene ved mulesing. (Mulesing er kirurgisk fjerning av hudstykker rundt sauens haleparti for at huden skal bli rynkefri. Dette for at ikke urin og avføring skal lage rå lommer i valkene som fluene legger egg i. Inngrepet blir foretatt uten bedøvelse og er veldig smertefullt.) Vi er også skeptiske til markedsføringen av ull der det reklameres for norsk ull og norske ullprodukter der masseprodusert ull fra mishandlede dyr er importert fra Australia, gått igjennom en kjemisk rensings prosess i Asia og sydd i øst Europa.

Her kan du lese mer om virkelighetens ullproduksjon
https://www.abcnyheter.no/penger/naeringsliv/2017/04/24/195296306/den-morke-sida-av-ullindustrien

 

Merking av klær

Våre klær er merket både med hvilken prosess de har vært igjennom (viskose) samt hvilket råmateriale de er fremstilt fra (bambus). Våre produsenter er nøye utvalgt og vi har et stort fokus på åpenhet og tillit. Vi har valgt en utradisjonell vei og er stolte av det. At det er typisk norsk å velge ull er noe badaboom har motbevist til gangs når superundertøy, laget av bambus råmateriale, er bestselger år etter år.

bambus superundertøy er beviset for at det finnes et godt alternativ til ull

Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres